Význam obliekania sa alebo čo o nás oblečenie prezradí

Význam obliekania sa alebo čo o nás oblečenie prezradí

Anna Horňáková

„Človek vynašiel oblečenie, aby pokryl povrch a objavil vnútro.“ Andrzej Majewski

Čo si ako prvé všimneme na ľuďoch? Oblečenie? Úsmev? Náš počiatočný dojem z druhého človeka vzniká skôr, ako sa s ním dáme do reči. Isto sa nájdu ľudia, ktorí posudzujú druhých na základe oblečenia. V prvom rade je však dôležitý pocit spokojnosti tej ktorej osoby. Tým, že sa nám samotným bude páčiť, čo nosíme, nadobudneme akési sebavedomie, čo je dôležitým prvkom komunikácie.

Venovať čas úprave svojho šatníka na základe svojho štýlu môžeme chápať ako starostlivosť o seba. Keď je pre nás niečo dôležité, venujeme tomu čas. Keď sa dobre či pekne oblečieme, podvedome vytvárame svoju hodnotu, sme spokojní, cítime, že na nás záleží. Oblečenie akosi vyjadruje našu osobnosť a aj na základe neho k sebe môžeme pritiahnuť rovnako zmýšľajúcich ľudí.

Obliekať sa musíme celý život, bez oblečenia predsa na ulicu nevyjdeme. Z dobrého obliekania si môžeme vypestovať zvyk. Plánovanie kúskov, ktoré si nasledujúci deň oblečieme, nám privodí pocit, že vyzeráme dobre. Určite ste sa stretli s tým, že ráno stepujete pred šatníkom a neviete, čo na seba. Vezmete to i tamto a bežíte do práce, až vás prepadne pocit nespokojnosti. Plánovanie prinesie odmenu.

photo-1567966456076-905a50a06d8cjpg

Mnohokrát pri tom šatníku stojíme a nevieme čo na seba. Ak však dôsledne naše kúsky preskúmame, zistíme, že ku všetkým tým košeliam či topom nepotrebujeme nové nohavice. Okrem tých čiernych sa k nim úplne skvele hodia aj tie modré. Použiť šatku namiesto opasku? Prečo nie? Kreativite sa medze nekladú a risk prináša zisk. Našou novou kombináciou možno vyčaríme radosť kolegom v práci či ľuďom na zastávke. Dobré obliekanie podporí našu kreativitu i disciplinovanosť. Začneme si uvedomovať kvalitu látok, vlákien i to, ktoré vzory nám skutočne pristanú. Zoznam toho, čo sme „potrebovali“ doplniť sa zmenší a prestaneme zbytočne utrácať na nepotrebné kúsky. Naučíme sa pracovať s tým, čo doma máme.

Všetko má svoj význam. A čo o nás prezradia farby?

Základnou farbou je biela. Charakterizuje čistotu, nevinnosť i nové začiatky. Aj preto je farbou neviest i novorodeniatok. Je to farba, ktorú môžeme kombinovať s akoukoľvek inou. Ľudia obľubujúci bielu farbu sú úprimní, nekompromisní, vyrovnaní a majú radi poriadok vo svojich veciach.

Elegantná, sebavedomá i nadčasová. Tou je čierna. Obľubujú ju tajomní ľudia, s veľkou vnútornou silou i vlastným vnútorným svetom. Ak ste smutní či depresívni, radšej sa jej vyhnite, pretože čierna udržuje nálady.

photo-1513710890654-dfe3421f857djpg

Pre svoju výraznú nápaditosť priťahuje pohľady červená. Farba lásky, vášne, sily i energie. Milovníci tejto farby sú srdečné, odvážne, no zároveň i impulzívne osoby. Hovorí sa, že červená priťahuje úspech a prebúdza životnú energiu.

Jednou z najobľúbenejších farieb všeobecne je modrá. Farba spoľahlivosti, vernosti, dôvery i lojálnosti. Obľubujú ju romantici, introverti i tí, ktorí majú nadhľad. Upokojujúcou farbou je zelená. Hovorí sa, že pôsobí dobre proti stresu a je osviežujúca. Nositelia zelenej sú vytrvalí, emotívni, nápomocní a majú dobré organizačné schopnosti. Zelená je farbou prírody, pokoja i rovnováhy.

Ktorá farba vám napadne, keď sa povie energia, veselosť, spontánnosť? Ľudia obľubujúci túto farbu sa radia medzi tých, ktorí radi pútajú zvedavé pohľady, majú radi zábavu, dobrú náladu, sú živelní a majú veľkú chuť do života. Je to farba večných optimistov. To je žltá.

Neutrálnou hnedou nič nepokazíme. Je to farba bezpečia, stálosti, pokojnosti. Obľubujú ju ľudia zastávajúci pravdu. Ak ste skôr originálne, individuálne osoby, nebojíte sa vyjadriť svoj názor, oblečte si fialovú. Táto farba je predstaviteľom kreativity, duchovnej sily i tajomnosti.

Nežná ružová farba predstavuje romantiku, krásu, šťastie i priateľstvo. Predstavuje obľúbenú farbu ľudí, ktorí majú estetické cítenie a sú romantickí. Opatrný prístup charakterizuje sivá. Farba individuality, prispôsobivosti, vyhýbania sa chaosu. Aj o tom je táto neutrálna farba, ktorú je však tiež jednoduché kombinovať s inými farbami.

Ktorá je tá vaša obľúbená? Nech už je váš štýl obliekania akýkoľvek, je váš. A nezabúdajte si k oblečeniu nahodiť aj úsmev. Pretože: „Obleč si úsmev. Jedna veľkosť sedí všetkým.“

Autorka: Veronika Vonyiková


Zdroje:

https://citaty-slavnych.sk/citaty-o-oblecenie/

https://www.therachelreview.com/10-unexpected-benefits-of-dressing-well/

https://gulfnews.com/opinion/op-eds/is-dressing-well-important-1.2260205

https://akademiakrasy.sk/c/38315/psychologia-farieb-co-o-tebe-prezradi-tvoje-oblecenie

https://unsplash.com/s/photos/dresses

Späť na blog