A vy ste ktorý bodytype?

A vy ste ktorý bodytype?

Anna Horňáková

„Žena netúži ani tak po kráse, ako po tom, aby sa páčila.“ (René Descartes)

Takto to je. Každá z nás je iná, každá z nás je jedinečná, no každá túži po tom istom. Cítiť sa krásna a páčiť sa. No, povedzme si pravdu. Tabuľkovo určené ideálne miery nemala každá z nás dané do vienka. Niektoré z nás sú obdarenejšie v páse, iné na bokoch či hrudníku a mnohokrát chceme presne to, čo nemáme.

Milovať svoje telo je však dôležité a ak chceme, vizuálne skrášliť a vyvážiť ho dokážeme aj oblečením. Stačí siahnuť po správnych strihoch, zvýrazniť tie krivky, ktoré máme rady, a zjemniť tie menej obľúbené. Móda a obliekanie je o tom cítiť sa skvelo v tom, čo sa nám páči, no nezabúdať cítiť sa skvelo také, aké sme. Ktoré časti vášho tela si vyžadujú opticky vyvážiť?

Ako zistiť, ktorý bodytype (typ postavy) ste a ako sa nahodiť?

Môžete sa zmerať pomocou krajčírskeho metra v čo najmenšom množstve oblečenia. Postavte sa rovno, s rukami do strany. Merajte tak, aby meter priliehal tesne k telu, ale nesmie telo stláčať.

Hlavné 4 oblasti tela sú ramená, tie merajte okolo najvyššieho bodu ramien, ďalej prsia, tie je treba merať okolo hrudníka v tej najplnšej časti pŕs. Pás zmerajte v najužšej časti a boky zase v najširšej.

 

V módnom priemysle sa používa kategorizácia 5 základných typov postavy.

O aké ide?  

1. Hruška alebo trojuholník (boky sú najvýraznejšie, pás najužší, boky budú minimálne o 5 % väčšie ako plecia či prsia)

 

2. Obrátený trojuholník (boky sú najužšie, prsia a plecia sú o viac ako 5 % širšie ako boky)

3.Presýpacie hodiny (boky a prsia budú takmer rovnaké, s možným rozdielom do 5 %, pás bude užší o viac ako 25 % oproti ostatným častiam)

4. Jablko (pás bude rovnaký alebo širší ako prsia, boky budú najužšie)

5. Pravítko alebo obdlžník (prsia, plecia a boky budú takmer rovnaké – s možným rozdielom do
5 %, pás bude užší o menej ako 25 % než prsia)

AdobeStock_404038839jpeg

 

Povedzme si bližšie o týchto typoch a ukážme si, čo im pristane

Môžeme byť hruškou a mať spodnú časť tela výraznejšiu ako hornú. Máme plnšie boky, väčší zadok, úzky pás, útlejšie ramená či hrudník. Vizuálne vyváženie tejto postavy môžeme docieliť zvýraznením hornej časti tela. Nebojme sa šatiek, šálov, balónových či širokých rukávov, skúsiť môžeme aj zaujímavé typy výstrihov, golierov, oversize tričká. Ak však zadok chceme zvýrazniť a poukázať naň, zvoľte úzke nohavice s vyšším pásom a k tomu napríklad priliehavý top. Úzky driek a zadok nám zvýraznia aj šaty úzkeho strihu.
hruka 1jpg

hruka 2jpg

Obrátený trojuholník je opak hrušky. Tieto ženy vynikajú širšími ramenami v porovnaní so spodnou časťou tela, ktorú je v tomto prípade ideálne pozdvihnúť. Vhodné sú široké nohavice, sukne, ktoré môžu mať rôzne ozdobné prvky na bokoch, vrecká, vzory či áčkové sukne, šaty s áčkovou sukňou. Farbenými pančuškami či pančuškami so vzormi nič nepokazíme.

obrateny trojuhonik1jpg

obrateny trojuholnik 2jpg

Ideálom by asi bolo mať úzky pás so širšími bokmi a objemnejším dekoltom. To sú presýpacie hodiny, alebo typická postava Kardashianok. Súmerná horná a dolná časť tela dáva výhodu v obliekaní, pretože tejto postave sekne asi všetko. Nosiť môžete puzdrové sukne, áčkové sukne, opasky v páse, dokonca i voľnejšie oblečenie. Dobrou voľbou je zvýrazniť poprsie výstrihmi či zvýrazniť zadok úzkymi sukňami či nohavicami s vysokým pásom a k tomu crop top.

presypacie hodiny 1jpg

presypacie hodiny 2jpg

Okrúhla postava, alebo jablko, je charakteristická širšou strednou i hornou časťou tela, pričom spodná časť tela je užšia, so štíhlymi nohami. V porovnaní s trojuholníkom je však jablko širšie v páse. Môžete siahnuť po blúzkach, ktoré sú priliehavé pod prsiami, dlhšie tuniky, väčšie ozdobnejšie výstrihy, krátke sukne, kraťase, dole rozšírené sukne. Nie je treba pútať pozornosť na vrch tela opaskami v páse či veľkými náhrdelníkmi. Je vhodné zaradiť aj vysoké opätky, ktoré telo opticky predĺžia a poukážu na štíhlosť nôh.

jablko 1jpg

 



jablko2jpg
Posledným typom je pravítko, alebo obdĺžnik – táto postava je takmer rovná, tzn. všetky časti sú opticky rovnaké. Tieto ženy vyzerajú priam atleticky s krásnymi štíhlymi nohami. Nemusia zakrývať žiadnu z vytŕčajúcich častí. Ideálne je zvýrazniť pás zaujímavými opaskami, priliehavými šatami či zvýrazniť ramená topmi so zaujímavými nafúknutými rukávmi, volánmi či rôznymi aplikáciami. Rovnako je dobré zvoliť aj širšie nohavice s užším topom. Jednoducho zvýrazniť niektorú časť tela širším odevom.
obdlznik 1jpg
obdlznik2jpg

Toto je taká základná kategorizácia ženských postáv. Mnohokrát chceme to, čo nemáme, no nezabúdajte na výrok Edith Piaf: „Najdôležitejšie je milovať, byť milovaná, šťastná a vyrovnaná sama so sebou.“

Niektoré svoje krivky môžete zvýrazniť aj našimi kúskami, v rôznych strihoch, farbách, vzoroch. Stačí si len vybrať a podčiarknuť svoju krásu a ženskosť.

Autorka: Veronika Vonyiková

Zdroje:
https://40plusstyle.com/how-to-wear-a-little-black-dress-for-your-body-type/ 

https://40plusstyle.com/best-fitting-jeans/
https://40plusstyle.com/how-to-dress-a-pear-shaped-body/
https://40plusstyle.com/how-to-dress-the-apple-body-shape/
https://40plusstyle.com/how-to-dress-the-rectangle-body-shape/
https://40plusstyle.com/how-to-dress-the-hourglass-shape/
https://40plusstyle.com/how-to-dress-the-inverted-triangle-body-shape/
https://www.trunkclub.com/womens-style/pear-shaped-body
https://www.trunkclub.com/womens-style/apple-shaped-body
https://www.trunkclub.com/womens-style/rectangle-body-shape
https://www.trunkclub.com/womens-style/inverted-triangle-body-shape
https://www.trunkclub.com/womens-style/hourglass-figure
Späť na blog